Foto: TT

Länsstyrelsen: Orädd varg i Kolsva får skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västmanlands län tog på fredagen beslut om skyddsjakt efter en varg i Kolsva, i Köpings kommun.

Beslutet fattas efter att en närgången varg uppträtt oskyggt mot människor under en period, samt dödat tamdjur i Kolsva.

Vargen har gått bara några meter från barn i trädgårdar och längs med gångvägar utan att vika undan när människor kommit i närheten.

Sprider rädsla

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att de därför gör bedömningen att vargens närvaro påverkar en stor andel av befolkningen på ett negativt sätt och vargen generar långvarig rädsla och oro.

– Det här är en ganska ovanlig jakt i det att vi söker efter en specifik individ. En vanlig fråga vi får är ”hur vet ni att ni skjuter rätt varg?”. Det vet vi genom att skyddsjakten sker inom ett avgränsat område, säger Daniel Mallwitz, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Dras till katter

När vargen har skjutits avbryts jakten. Skyddsjakten kan pågå till och med 15 augusti.

Hade ni från Länsstyrelsens sida kunnat förebygga att vargen skulle bli så närgången?

– Det enkla svaret är nej. Man kanske skulle ha varit mer aktiv med skrämsel tidigare. Men om det finns något som är tillräckligt attraktivt, som i det här fallet när vi misstänker att den går in och tar katter, kan det vara svårt att förebygga.

Två revir i närheten

Det finns två vargrevir i närheten av Kolsva, ett till öster och ett till väster.

– Men just den här vargen verkar komma från Kölstareviret. Det grundar vi på ett DNA-prov som vi tog i samband med att den angrep en hund i juni, säger Daniel Mallwitz.

Karta över jaktområdet. Foto: Länsstyrelsen Västmanlands län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kolsvavargen

Mer i ämnet