Så motiverar länsstyrelsen beslutat att lämna tillbaka hunden till dess ägare. Foto: TT & Ludwig Vesterström/SVT

Hundattackerna i Sala: Hunden lämnas tillbaka till ägaren – ska ha munkorg

Uppdaterad
Publicerad

Den hund som under sommaren attackerade två andra hundar i Sala, med dödlig utgång, kommer inte avlivas.

– Hunden har lämnats tillbaka till ägaren. Villkoren är att den ska ha munkorg och koppel, säger Alexandra Röjder, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen Västmanland.

Det var i juni och juli som hunden attackerade och dödade två andra hundar i Sala. I början av augusti omhändertogs hunden av Länsstyrelsen.

– Hunden har inte visat några tydliga aggressiva beteenden och har varit  frisk vid de veterinärbesiktningar som gjorts.

Det har varit väldigt oroligt bland hundägare i Sala, vad har du att säga till dem?

Så länge den här hunden har en munkorg och ett fast koppel, så ska den vara förhindrad att skada eller orsaka olägenhet, säger Alexandra Röjder, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Västmanland.

Hunden måste alltså bära munkorg, vara kopplad med högst två meters koppel och ingen under 15 år får rasta eller ha tillsyn av hunden.

Kostnaderna för hundens omhändertagande beräknas landa på upp emot 60 000 kronor, vilket hundägaren kommer att få betala.

I klippet berättar länsstyrelsen mer om beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.