Lärarvikarie i Surahammar hotade och kränkte elev – döms till dagsböter

Uppdaterad
Publicerad

En lärarvikarie i Surahammars kommun blev av med jobbet och har nu dömts till dagsböter för att ha hotat och kränkt en elev i grundskolan.

Enligt domen från Västmanlands tingsrätt har lärarvikarien sagt till en elev att ”hålla käften” och därefter uttalat ett hot, när eleven härmade och retade en klasskamrat under en lektion. Efteråt ska eleven ha mått dåligt och inte velat gå kvar på skolan.

Lärarvikarien nekar till att ha sagt det hen anklagats för och har förklarat situationen som att hen sagt åt eleven att vara tyst och lyssna och därpå mumlat något för sig själv.

Tingsrätten menar dock att det är styrkt, bland annat genom vittnesmål, att lärarvikarien gjort sig skyldig till olaga hot och dessutom utsatt eleven för en allvarlig kränkning. Hen ska därför, utöver de 70 dagsböterna, betala en kränkningsersättning på 5 000 kronor till eleven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer