Polisen misstänker att två bränder i Sala anlagts

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten är på onsdagskvällen på plats vid en brand vid Öjesjön utanför Sala. Branden har omringats ”med framgång”, uppger räddningstjänsten. Senare kom larm om ytterligare bränder – och polisen misstänker nu att två av dem anlagts.

Under onsdagseftermiddagen och kvällen fick räddningstjänsten larm om tre bränder i Salatrakten.

– Vi misstänker att åtminstone två av dem är anlagda, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen, till SVT Nyheter Västmanland.

Skogsbränderna sommaren 2018

Misstankarna grundar sig på att vittnen sett människor röra sig vid platserna.

– Man har också gjort fynd, säger Daniel Wikdahl.

Polisen vill inte gå in på vilken typ av fynd det rör sig om. En anmälan om misstänkt mordbrand kommer upprättas.

Två nya bränder

Det var strax efter 19-tiden som räddningstjänsten fick larm om två bränder. I Banelund syntes tjock grå rök från skogen och vid Finntorp ska det röra sig om en mindre brand. Det är dessa två bränder polisen misstänker kan ha anlagts.

– Vi jobbar på så gott det går på marken. Vi har frågat om helikopter eller flyghjälp, men det är negativt svar där än så länge, säger Björn Johansson.

Strax före klockan 21.30 meddelade räddningstjänsten att man lämnat Banelund.

Flera enheter på plats

Det första larmet kom in vid 16.40 och rörde en brand söder om Öjesjön vid Skennaren utanför Sala. Räddningsstyrkor från både Västerås och Stockholm är kvar på platsen under kvällen.

– Vi har mycket enheter på plats och brandflyget (ej släckplan) är på väg upp för att få en exakt bild om hur det ser ut, säger Tony Frank, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral.

Räddningstjänsten har påbörjat en omringning av branden för att kunna påbörja släckning.

– Den omringas med framgång och sprider sig inte vidare. Men självklart kan läget förändras beroende på väder, säger Björn Johansson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, strax före klockan 21.30 på onsdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet