Larz från Kolsva blev kvitt sina snarkningar: ”En CPAP förändrade mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Larz Wallin, 36, vaknade av sina egna snarkningar och med blod runt munnen. Trots att han sov i tolv timmar kunde han fortfarande vara trött. En så kallad CPAP-behandling blev hans räddning.

– För först gången på över 20 år kände jag mig utvilad. Fy fan, vad skönt, säger han.

Första gången hans sömnproblem utreddes konstaterades det att de inte var tillräckligt allvarliga.  

– Sedan läste jag en artikel om en lastbilschaufför som somnade vid varje trafikljus, men att han fick en CPAP som blev hans räddning. Då blev mitt mål att få testa en sådan, berättar Larz Wallin från Kolsva.

CPAP:en är det sista alternativet

När Larz kontaktade sjukhuset fick han veta att det fanns andra alternativ för honom. Nässpray, munspray, bettskena, operation och sista alternativt var CPAP:en, men den skulle han vara tvungen att bekosta själv. 

– Det hade kostat 10 000-15 000 kronor för mig och det hade jag inte råd med. Jag hade ett allvarligt problem som gick ut över mitt jobb, fritid och vardag, berättar Wallin.

”Den förändrade mitt liv från dag ett”

En operation för att räta på näsväggen och öppna upp mera, för att få mer syre gjordes, men utan resultat. Tills sist fick han kontakt med en läkare med liknande problem som remitterade honom till Uppsala för en sömnregistrering. 

– När jag vaknade på morgonen efter att min sömn registrerades sade läkaren att jag skulle få en CPAP. Jag skulle få det jag drömt om och längtade efter att få prova den, säger Wallin.

Sömnregistreringen i Uppsala visade att Larz hade 92 andningsuppehåll per timme och det längsta var på 58 sekunder.  

– Första natten med CPAP var fantastisk. Jag hade inte sovit så skönt på minst 20 år och det var första gången jag var utvilad. Den förändrade mitt liv från dag ett, säger Larz Wallin.

Vad är en CPAP?

CPAP är en behandling där ett positivt luftvägstryck i luftvägarna under hela andningscykeln åstadkoms. Genom uppblåsningen av luftvägarna eller volymökning öppnas stängda lungdelar.

Källa: Vårdboken.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.