Ella Bohlin (KD) tycker att det är rimligt att det tas ut en avgift för medicinsk utrustning som är avancerad. Gert Grundström har behövt betala tusentals kronor för sin utrustning. Foto: Anna Molander/SLL, SVT

Stora prisskillnader för andningshjälp mot sömnapné

Uppdaterad
Publicerad

Ett tekniskt hjälpmedel kan förbättra livet för tusentals människor som lider av sömnapné. Men kostnaden varierar stort inom Sverige, visar SVT:s undersökning.

– Det är inte rättvist, det kan inte behöva vara så, säger patienten Gert Grundström.

Han har genom åren betalat tusentals kronor för utrustningen.

Sömnapné beror oftast på att tungan faller bakåt och täpper till luftströmmen. När det händer är det vanligt att man får andningsuppehåll som vara i cirka 30 sekunder, men ibland kan det även vara över en minut.

Uppemot var femte vuxen har någon grad av sömnapné och varje år får ungefär 10 000 nya patienter så kallad CPAP-utrustning, ett tekniskt hjälpmedel för andning.

Allvarlig sjukdom

– Det är helt klart en allvarlig sjukdom. CPAP-maskinen är ett väldigt effektivt och bra hjälpmedel. Många patienter upplever en dramatisk skillnad när man börjat använda den, säger Jan Hedner, professor och överläkare vid sömnmedicinska avdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Konsekvenserna av sjukdomen kan dels vara högljudda snarkningar och dels förhöjd risk för exempelvis hjärt-kärlsjukdomar och stroke.

Stora prisskillnader

SVT:s undersökning visar en stor prisvariation för CPAP-utrustning bland regionerna. Förutom kostnad för eventuella tillbehör kostar det i region Dalarna till exempel 1800 kronor varje år, i region Stockholm 1200 kronor om året, i Västernorrland tas en engångsavgift ut på 250 kronor, medan det i region Västra Götaland, Gävleborg och region Uppsala är kostnadsfritt.

– Det kan man ju tycka är orättvist att det är så. Det absolut viktigaste är att patienter inte avstår att ta hjälp av en CPAP på grund av kostnaderna, säger Jan Hedner.

''Rimligt med en liten avgift''

Ella Bohlin (KD) är vårdutvecklingsregionråd i Stockholm. Hon säger att det är prioriteringar som ligger bakom att hennes region tar betalt och att regionen inte har för avsikt att ändra systemet.

– Vi tycker det är rimligt med en liten avgift för en medicinsk utrustning som är ganska avancerad, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.