– Alla måste se över sina kostnader för inhyrd personal, förbrukningsmaterial, läkemedel, lokaler och administration, säger Irene Svenonius. Foto: TT

Region Stockholm går mot mångmiljonförlust

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm kommer att gå back med 630 miljoner kronor i år om inget görs. Nu måste hälso- och sjukvården minska sina kostnader på allt från läkemedel till lokaler.

Region Stockholm, som ansvarar för länets sjukvård, gjorde i fjol en rekordvinst på nästan 2,2 miljarder kronor.

I år kommer regionen i stället att gå back med 630 miljoner kronor om inget görs, visar en ny ekonomisk prognos.

– Kostnaderna för inhyrning av personal till hälso- och sjukvården har ökat. Dessutom har fler medborgare behövt sjukvård, säger Irene Svenonius (M) som är finansregionråd.

Besparingar inom vården

Det är framför allt Karolinska Universitetssjukhuset, Danderyd och Södersjukhuset som väntas gå med stora underskott. Nu väntar besparingar.

– Alla måste se över sina kostnader för inhyrd personal, förbrukningsmaterial, läkemedel, lokaler och administration, säger Irene Svenonius.

Södertälje ett undantag

Södertälje sjukhus är den enda stora vårdinrättningen i länet som lyckats minska kostnaden för inhyrd personal.

– Jag är helt övertygad om att det handlar om ett annorlunda ledarskap, där ansvaret delegerats så att personalen får vara med och fatta beslut om frågor som rör verksamheten. Det skapar en positiv spiral, säger Irene Svenonius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.