Foto: Arkivbild/TT

Dyrare för landstinget med inhyrd personal

Publicerad

Det kommer bli dyrare för Stockholms läns landsting att hyra in personal. Efter ett beslut hos Skatteverket ska moms tas ut på inhyrd personal, vilket kan kosta landstinget mer än 50 miljoner kronor per år.

Hittills har bemanningsföretagen som hyr ut vårdpersonal inte varit momspliktiga, men en dom från Högsta förvaltningsdomstolen i somras slog fast att företagen måste betala moms eftersom de inte själva bedriver sjukvård. Och efter den domen har nu Skatteverket bestämt att bolagen är momspliktiga.

Skatteverkets nya besked innebär att bemanningsföretagen kommer att lägga på moms på fakturorna till landstinget, som får ökade kostnader.

I år väntas Stockholms läns landsting hyra in hälso- och sjukvårdspersonal för cirka 540 miljoner kronor. Med de nya momsreglerna skulle kostnaden öka med närmare 54 miljoner kronor, enligt Eva-Karin Sennette, biträdande ekonomidirektör i Stockholms läns landsting.

– Stockholms läns landsting jobbar med att dra ner beroendet av hyrpersonal, och det kommer vi fortsatt göra. Men de ändrade reglerna gör det dyrare för Stockholms läns landsting, säger Eva-Karin Sennette.

Att kostnaden inte ökar med hela momssatsen på 25 procent beror på att landstingen får viss ersättning för momsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer