Domen slår fast att hyrbolagen är skyldiga att betala moms eftersom de själva inte bedriver någon vård. Foto: SVT/Montage

Mångmiljonsmäll kan vänta landstingen för hyrpersonal

Uppdaterad
Publicerad

De svenska landstingen jobbar hårt för att minska kostnaderna för hyrpersonal. Men en färsk dom kan ge helt motsatt effekt – kostnadsökningar på mångmiljonbelopp.

Högsta förvaltningsdomstolen har under sommaren meddelat en dom som kommer att få tydliga effekter på landstingens kostnader för inhyrd personal.

Fram till nu har uthyrningen undantagits från moms, men domen slår fast att bemanningsföretagen är momsskyldiga eftersom de själva inte bedriver någon sjukvård. Momsen läggs på fakturorna till landstingen som får ökade kostnader.

EU:s lagstiftning har krockat med svensk praxis, och domstolen har nu kommit fram till att den förstnämnda gäller.

40 miljoner

Landstingen får viss ersättning för momsen men inte fullt ut. För vissa landsting med höga kostnader för inhyrd personal blir effekterna stora.

Region Västra Götaland har Sveriges högsta kostnader för inhyrd vårdpersonal, och fick 2017 fakturor på 650 miljoner kronor från bemanningsföretagen. Koncernredovisningschef Annika Andersson uppger för SVT Nyheter att den summan, allt annat lika, skulle öka med nästan 40 miljoner med den nya momstolkningen.

Landstingens totala kostnader för inhyrd personal låg 2017 på 5,2 miljarder. Dessa skulle med motsvarande uppräkning öka med 300 miljoner.

Skatteverket anpassar

Skatteverket jobbar just nu på ett slutligt besked om hur domen ska uttolkas. De stora effekterna gör att man kommer att ge landstingen och branschen en övergångsperiod för att anpassa sina rutiner och omförhandla sina avtal.

Enligt Skatteverket har vissa hyrbolag redan börjat lägga på moms på fakturorna, vilket gör att vissa landsting redan i dag får hantera båda sorternas räkningar.

Vissa landsting har bolagiserat en stor del av vården, till exempel Stockholm. Där bedömer man att den procentuella ökningen kan bli ännu högre eftersom de måste betala hela momsen på 25 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.