SVT:s reporter Daniel Brodén är på plats vid E18 på torsdagsmorgonen. Foto: Jenny Berggren/SVT/Privat

Kraftiga explosioner när lasbilssläp brann på E18 i Västerås – vägen helt öppen igen

Uppdaterad
Publicerad

Flera explosioner och en större brand syntes på himlen vid Vallbymotet på E18 i Västerås på onsdagskvällen. Ett lastbilssläp med gasflaskor hade börjat brinna – och ett stort område omkring platsen spärrades av.

Tidigt på torsdagsmorgonen var branden släckt, men det rådde fortfarande en explosionsrisk. Under kvällen släpptes trafiken på igen, i båda riktningar.

Branden startade på onsdagskvällen på E18 vid Vallbymotet i Västerås. Flera gasflaskor, innehållandes kväve, argon och syre, fanns i lasbilens släp vilket ledde till flera kraftiga explosioner.

Ett stort område spärrades av och enligt räddningstjänsten var vissa hus i ett bostadsområde hotade.

Explosionerna på E18 i Västerås

– Boende i riskzon ska hålla sig inomhus men inte nära fönstren. Den största faran är att flaskorna kan flyga iväg och skada någon, säger Johan Gegnert, inre befäl på Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

E18 avspärrad flera timmar

Vid 21.30-tiden på onsdagskvällen utökades avspärrningarna och enligt SVT Nyheters reporter Daniel Brodén som var på plats hördes det då fortfarande smällar.

Strax efter klockan 03 hade branden slocknat, och man arbetade istället med att kyla släpet från avstånd. Det fanns då fortfarande ett stort antal brandpåverkade gasflaskor kvar.

– Vi fick ett rejält bakslag nu på morgonen, men bedömningen är att så länge vi inte rör dem är risken att de ska detonera minimal, säger Johan Gagnert, inre befäl hos räddningstjänsten.

Vid 16-tiden lyftes avspärrningen i riktning mot Enköping. Båda körfälten öppnades sedan vid halv åttatiden på torsdagskvällen.

”Ganska dramatiskt”

En av dem som började höra smällarna är Anders Kauranen, researcher på SVT Nyheter.

– Jag och min fru satt och kollade på tv och hörde hur det började smälla, sammanlagt var det 20-tal smällar, säger han.

Trots att de bor en bit bort från E18 kunde han fånga explosionen på film.

– Det är ganska dramatiskt, säger Anders Kauranen.

Det finns inga rapporter om att någon kommit till skada vid branden eller explosionerna.

Se förödelsen efter explosionerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionerna på E18 i Västerås

Mer i ämnet