På en av olycksplatserna, korsningen Malmabergsgatan-Haga Parkgatan, ligger glassplitter på marken. Foto: Robert Reinholdsson

Efter vansinnesfärden med lastbil genom Västerås – misstänkte föraren släppt

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som rammade fyra bilar i Västerås city i lördagskväll har släppts efter att ha suttit anhållen. Misstankarna mot honom kvarstår dock.

– Sinnesstämningen som han var i när han blev anhållen gjorde att det fanns en akut fara för att han skulle begå ytterligare brott, säger åklagare Joel Teran.

Risken för att mannen ska göra fler brott har minskat under helgen förklarar Teran. Därför har mannen släppts, men utredningen mot honom fortsätter.

Det var i lördags eftermiddag som larmen började dugga in. Flera trafikolyckor hade inträffat i Västerås och ganska snart förstod polis och räddningstjänst att det rörde sig om en och samma gärningsman. Första olyckan inträffade i korsningen Malmabergsgatan-Haga Parkgatan där en lastbil kört på en bil.  Nästa olycka skedde vid Kristiansborgsallén. Därefter rullade lastbilen mot city där mannen körde på ytterligare två bilar och greps vid 17-tiden strax utanför polishuset.

Mannen som är i 40-årsåldern har förhörts och erkänner att det var han som körde lastbilen.

– Han erkänner händelsen men vilka brottsrubriceringar vi landar i  och hur han ställer sig till de kan jag inte svara på.

I nuläget är mannen misstänkt för rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, försök till grov misshandel och smitning från trafikolycka. Flera vittnen har berättat om lastbilens framfart i Västerås och utredningen innehåller också tekniska undersökningar ev exempelvis fordon, framförallt lastbilen som ägs av ett företag.

Har du fått någon bild av varför mannen gjorde det här?

– Det är för tidigt att svara på, säger Joel Teran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.