Lastbilsförare anhållen – rammade flera bilar i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern har greps under lördagen misstänkt för att medvetet ha kört in i fyra personbilar på olika platser i Västerås. Tre personer fördes till sjukhus men ingen av dem hade allvarliga skador. Enligt polisen finns det inga misstankar om terrorbrott.

På en av olycksplatserna, korsningen Malmabergsgatan-Haga Parkgatan, ligger glassplitter på marken. Foto: Robert Reinholdsson

– Många reagerade på lastbilens färd och ringde in till oss. Den ska inte har framförts på ett korrekt sätt utan bland annat brutit mot trafikregler, säger Matilda Isaksson, RLC befäl på polisens region Mitt.

Det var klockan 16.39 som SOS Alarm fick det första larmet om en trafikolycka då en lastbil ska ha kört in i en personbil. Ännu ett larm om en trafikolycka kom klockan 16.39 – även då ska en lastbil ska ha kört in i en personbil. Därefter, vid 16.46, kom ytterligare ett larm om att en lastbil ska ha kört på två personbilar bakifrån.

Tre till sjukhus

Den misstänkte mannen körde en fullstor lastbil utan släp. Det är i nuläget inte klarlagt om han har stulit lastbilen, som tillhör ett företag. Under färden i de östra och norra delarna av Västerås körde mannen in i fyra olika bilar som alla var under färd. Totalt befann sig nio personer i de drabbade bilarna. Tre personer, som alla färdades i samma bil, fördes till sjukhus men deras skador är inte allvarliga, enligt polisen.

– Den samlade bedömningen tyder det på att personen har gjort det med uppsåt, säger Matilda Isaksson.

Det finns i nuläget inget känt motiv men enligt polisen finns det ingen misstanke om någon form av terrorbrott.

Föraren anhållen

Strax efter 17-tiden påträffades lastbilen av polisen och föraren kunde omhändertas på ett lugnt sätt, enligt polisens RLC-befäl Temo Allenbäck. Mannen, som är i 40-årsåldern och hemmahörande i Västerås, anhölls tidigt på söndagen och är misstänkt för drograttfylleri, grov vårdslöshet i trafik och flera fall av försök till grov misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.