Foto: Robert Gustavsson/SVT

Leon nominerad till Svenska barnidrottspriset: ”Inspirerar andra”

Uppdaterad
Publicerad

15-åringen fick nog av rasismen på isen och markerade. Nu har ishockeyspelaren och västeråsaren Leon Cadei Hackley nominerats till Svenska barnidrottspriset.

I motiveringen står det bland annat:

I och med sin konkreta handling att tydligt markera att rasism inte hör hemma varken inom idrotten eller någon annanstans, lyfter Leon Cadei en av de grundläggande artiklarna i FN:s Barnkonvention: Allas lika värde.

Leon inspirerar andra inom barnidrotten att inte acceptera diskriminering på grund av etnicitet eller hudfärg.”

Fick nog – ska polisanmäla allt

När SVT träffade Leon Cadei Hackley hade han fått nog av rasistiska påhopp under matcherna. Han berättade att han från och med då skulle polisanmäla alla som kallar honom något rasistiskt på isen.

Leon är nu den 13:e att nomineras till 2019 års barnidrottspris. Det delas ut i samband med Bauhaus/Diamond Leaque galan på Stockholms stadion den 30 maj.

Om Svenska barnidrottspriset:

Priset instiftades 2013 av Nätverkt Svensk Barnidrott. Juryn består av Anna Haag , Björn Ferry och Emil Jönsson.

Syftet är att uppmuntra barnidrott med ett tydligt barnperspektiv och ska ges till den eller dem som på ett inspirerande sätt stått upp för barns rättigheter i idrotten eller i konkret handling bedrivit idrottsverksamhet som kan inspirera andra.

Priset delas ut på Bauhaus/Diamond Leaque galan på Stockholms stadion 30 maj 2019.

Källa: Barnidrottspriset.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.