Foto: TT

Liberalerna i Västmanland nominerar Nyamko Sabuni

Uppdaterad
Publicerad

På ett extrainsatt förbundsmöte på måndagkvällen beslutade Liberalerna i Västmanland att nominera Nyamko Sabuni som kandidat till partiledarposten.

Under måndagskvällen närvarade 48 av 52 ombud på det extrainsatta förbundsmötet som inledde med pläderingar för de olika kandidaterna. Därefter skedde omröstningen där Nyamko Sabuni fick 32 röster mot 16 röster på Erik Ullenhag.

– En förklaring till att hon nomineras är att hon är en stark politiker som är tydlig i sina åsikter och att hon inte räds att ta upp svåra frågor, oavsett om det handlar om jämställdhet, hedersförtryck eller integration, säger Roger Haddad, riksdagsledamot och ordförande för Liberalerna i Västmanland.

Roger Haddad, ordförande för Liberalerna i Västmanland. Foto: Rebecka Mårtensson

Ser Sabuni som förnyelse

Innan nomineringen hade förbundsstyrelsen valt att låta länets medlemmar komma till tals i partiledarfrågan genom en omröstning där 183 medlemmar deltog. Även den gav Sabuni sitt stöd.

– Med tanke på vår situation, det har varit turbulent under hösten med januariavtalet och regeringsförhandlingar, och nu under våren när vi har haft fokus på allt annat än politiska sakfrågor, då är det många som ser henne som en förnyelse och att hon har bäst förutsättningar, säger Roger Haddad.

Avgörs om tio dagar

Just nu är det fördel Sabuni efter att flera liberala förbund röstat på henne under de senaste dagarna. Vem som tar över efter Jan Björklund avgörs på ett extrainsatt landsmöte den 28 juni. Där har Västmanland fem röstande ombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.