Foto: SVT/TT

SVT:s politikreporter: ”Fördel Sabuni i kampen om partiledarposten”

Uppdaterad
Publicerad

Nyamko Sabuni ser ut att vara ett steg närmare partiledarposten efter Liberalerna Västsveriges rådgivande omröstning under fredagen. Förbundet, som är ett av de tre största inom partiet, har stor inverkan på det slutliga resultatet i kampen om vem som blir ny partiledare efter Jan Björklund. SVT:s politikreporter Pontus Mattsson kommenterar resultatet.

Liberalerna Västsveriges vill se Nyamko Sabuni som ny partiledare enligt den rådgivande omröstningen, vad betyder det?

– Just nu är det en fördel för Sabuni i kampen om partiledarposten. Det är en viktig delseger för henne. Hon stärker sina aktier i partiledarkampen. Förbundet i väst är det näst största och har många ombud, därmed är det viktigt vad de säger. Är det nu så att ombuden följer det här i omröstningen den 28 juni så är det förstås viktigt för henne.

Hur kommer det sig att de röstade så här?

– Jag tror att många medlemmar uppfattar att partiet är i en så stor kris att det behövs en radikal förändring. Då är det Sabuni som är den som bäst symboliserar en sådan här förändring.

Erik Ullenhag har sett ut att vara favorit men nu verkar stödet för Sabuni stärkas, hur kommer det här att utveckla sig?

– På lördag blir det spännande att se vad Skåne säger, för då presenterar de sin medlemsomröstning. Jag tror att många är lite förvånade över det starka stöd som Sabuni visar sig ha. Hon har ju vunnit många medlemsomröstningar tidigare.

– Det är tre distrikt, Stockholm, Göteborg och Skåne som är de tre stora distrikten. Får man med sig dem så är det väldigt bra. I Stockholm ligger Ullenhag bra till, det vet man, men de har inte fattat sitt slutgiltiga beslut än. I Skåne är det många som tror att Sabuni ligger bra till. Får man då det tredje stora distriktet så är det väldigt bra för Sabuni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.