Janne Raninen var 20 år i februari 1998 då han sköt en gängledare i huvudet och sedan dömdes till fängelse för mord.
– Det låter sjukt och det är sjukt. Men i den världen är det så, man tar små, små steg hela tiden. Antingen så ska man mörda någon eller så kommer någon mörda dig, säger han.
Janne Raninen: ”Måste stänga av känslorna”
Efter avtjänat straff gick Janne Raninen rakt in i kriminaliteten igen. Han planerade och såg till att hans barndomskompis mördades.
– Det är sjukt. Men som sagt, man måste stänga av känslorna när man är där. Man måste spela enligt de spelreglerna.
Janne Raninen förklarar sina livsval med att han tidigt hamnade i kretsar där man begick småbrott som sedan blev grövre. Men han är samtidigt medveten om att alla inte hamnar där.
– Vi kan ta min bror som exempel. Jag bodde i precis samma lägenhet, hade samma mamma, samma ekonomi, allting. Han har aldrig begått ett brott i hela sitt liv. Jag säger inte att det bara är omgivningen, det är annat också. För mig var det låg självkänsla. Jag sökte bekräftelse i fel sällskap och jag gjorde saker åt dem som jag inte borde ha gjort för att få bekräftelse.
Serie i tre delar
I serien, som sänds i tre delar, tar SVT:s kriminalreporter Sofia Yohannes vetenskapen till hjälp för att få svar på frågorna: vad skapar en mördare och vilka mekanismer leder fram till ett mord?
Se hela serien Det dödliga våldets drivkrafter på SVT Play eller första avsnittet i SVT1 21:00.