– Det finns en svart sida av byggbranschen man vill komma åt, och det är positivt, säger Michael Daun, Sveriges Byggindustrier Västmanland
– Men vi har ju många mobila arbetsplatser, som flyttas hela tiden. Där ligger ju utmaningen för oss i vår bransch, att få till det så det fungerar som det är tänkt.
Mjukstartar
Enligt de nya reglerna från första januari 2016 ska byggherren ansvara för att det finns en personalliggare på arbetsplatsen. En elektronisk sådan som uppfyller Skatteverkets krav.
På Skatteverket i Västerås berättar man att under första halvåret så kommer myndigheten att visa särskild hänsyn och ha en mjuk tillämpning av den nya lagstiftningen.
– Det är ju för att de som då har försökt att göra rätt, men det kanske inte blev riktigt rätt i början, att vi kan hjälpa dem så det blir bra, säger Magnus Winberg på Skatteverket i Västerås.
Vissa övergångsregler införs också. Till exempel att byggen som redan är påbörjade och som avslutas under första halvåret 2016 inte heller omfattas av den nya lagstiftningen.
”Behövs mer”
Sund konkurrens och mer ordning och reda i branschen är vad många hoppas på nu, med de nya personalliggarna. Men enligt Sveriges byggindustrier behövs mer.
En uppgift som de hänvisar till är att svartarbetena i byggsektorn varje år skulle motsvara 10 miljarder kronor i förlorade skatteintäkter.
– Vi vill ha en anmälningsplikt för alla arbetsplatser som startar till Skatteverket. Vi vill också ha individuell skatteredovisning, säger Michael Daun, Sveriges Byggindustrier Västmanland.