Under det hon själv kallar sin ”bröstcancerresa” började Linda att blogga. – Om det kan ge tröst åt en annan kvinna i hennes resa, är jag glad, säger hon. Foto: privat/J Berggren SVT

Nu är Linda cancerfri – för andra gången: ”Läkaren sa: jag kommer vara ärlig och brutal”

Uppdaterad
Publicerad

Den första tog hennes livmoder, den andra hennes vänstra bröst. På sju år har Linda Bjernedal överlevt cancer två gånger. Nu delar hon sin historia för att stötta andra och för att fler kvinnor ska undersöka sig – och att gå på kontroller, som mammografi.

– Det räddar liv. Det räddade mitt, säger hon.

Några veckor före jul 2019 upptäckte då 39-åriga Linda Bjernedal en knöl i vänstra bröstet. Mammografi skulle hon inte rutinkallas till förrän året därpå så hon ringde läkare och bad att få komma på undersökning. De hittade tre tumörer till.

Hon glömmer aldrig läkarens ord, säger hon.

– ”Linda, jag ska vara ärlig och brutal. Vi har hittat cancer i ditt vänstra bröst”. Det kändes som jag föll, fast jag redan låg ner på britsen.

Fick stoppa adoptionsprocess

Det skulle bli ett intensivt år. Sjukhusbesöken, undersökningarna och cellgiftsbehandlingarna och så småningom operation. Linda valde att öppet och ärligt dela med sig av sin resa i sociala medier och sin nystartade blogg.

Inställningen har varit självklar, säger hon. Hon skulle igenom, det fanns inget annat.

Då cellgifterna fick Linda att tappa håret, blev olika typer av huvudbonader hennes grej. – Den rosa gillade jag mycket men jag har fått höra att det ser ut som en tårta på huvudet, skattar hon. Foto: privat

Men pandemiåret 2020 fick också en annan vändning för Linda och hennes man Tomas. På grund av bröstcancern tvingades paret pausa den adoptionsprocess de stod mitt i. Den hade de inlett efter att Linda tvingats operera bort livmodern efter livmoderhalscancern 2013.

Barnrummet de hade börjat på har fått bli ett tillfälligt hemmakontor.

– När jag fick beskedet så var det egentligen inte cancerbeskedet som var den största sorgen för mej. Det var att adoptionsprocessen fick pausas. I början bara stängde vi dörren och klarade inte att gå in dit, men nu kan vi vara där som vanligt, säger hon.

”Obeskrivligt glad”

Och nu några veckor före jul 2020, mycket tack vare hennes eget agerande och de snabba insatserna, är Linda cancerfri. Igen. Prognosen och framtiden är ljus, säger hon.

– Jag är obeskrivligt glad och tacksam att jag besegrat den här jäkla sjukdomen två gånger. Men nu tycker jag det får räcka, avslutar hon.

Kläm och känn en gång i månaden – så undersöker du dina egna bröst

Bröstcancer

Av de drygt 61 000 cancerdiagnoser som ställs i Sverige varje år är omkring 9 000 bröstcancerdiagnoser. Det är den vanligaste cacerformen – cirka 30 procent – bland kvinnor. Även män kan drabbas, dock är det ovanligt. Drygt ett 60-tal män i Sverige får varje år denna diagnos.

Färre än fem procent drabbas före 40 års ålder. Medianåldern för insjuknande är 64 år.

Det vanligaste symtomet på bröstcancer är en knöl i bröstet.

Omkring 65 procent av all bröstcancer upptäcks genom mammografi. Omkring 30 procent upptäcks av patienten själv.

Källa: Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.