Cirka 12 000 av de kvinnor som skulle ha kallats till mammografi under året har inte kunnat kallas på grund av coronapandemin. Hör regionrådet Barbro Larsson (C) om vad som görs nu. Foto: Christine Olsson / TT

Bara hälften screenas med mammografi i Västmanland jämfört med ett normalår

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 väntas antalet kvinnor som screenas med mammografi i Västmanland bara bli omkring 50 procent jämfört med ett normalår.

– Syftet med bröstcancerscreening är att minska dödligheten i bröstcancer. Ett förlängt intervall påverkar såklart syftet negativt, säger Joakim Ramos, överläkare på röntgenkliniken.

Under några veckor i våras pausades mammografiverksamheten i Västmanland. När den återupptogs begränsades den för att minska antalet patienter i väntrummet.

Sedan innan sommaren är dock programmet normalt. Trots det väntas det totala antalet screeningar bli betydligt färre i år, 50 procent jämfört med ett normalår. Anledningarna är tre, enligt Joakim Ramos.

Coronaviruset i Västmanland

– Vi har haft minskad förmåga att kalla till screening. Kvinnor som kallas kommer inte, deltagandet är mycket lägre än tidigare år. De som inte kommer på den första kallelsen får en ny kallelse, en grupp som blir stor eftersom det är många som inte kommer på första kallelsen.

Hör mer i videon ovan.

Kläm och känn en gång i månaden – så undersöker du dina egna bröst

Kallelseförfarandet är digitalt och alla kallas i turordning. Vid en försening som nu så påverkas hela gruppen, skriver överläkare Joakim Ramos, som på grund av en pressad personalsituation har svarat på SVT:s frågor via mail. Foto: SVT

Mammografi

Mammografi är en undersökning av brösten som görs i en röntgenapparat. Syftet är att upptäcka och behandla bröstcencer på ett tidigt stadium. 

Tumörer kan hittas medan de fortfarande är så små att de inte känns. Även förstadier till bröstcancer kan upptäckas.

Landstingen/regionerna erbjuder alla kvinnor mellan 40 och 74 år screening med mammografi.

Kvinnor bjuds in till mammografi med 18-24 månaders mellanrum. Tidsintervallen är olika i olika delar av landet.

Källa: Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet