Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnéa Parra berättar om skadorna, den hårda kritiken på sociala medier och vägen tillbaka efter olyckan på elsparkcykeln i Västerås. Foto: Rosa Ingemarsson/SVT

Linnéa kraschade med elsparkcykel i Västerås – fick hat på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Efter en utekväll på stan i Västerås bestämde sig Linnéa Parra för att ta en elsparkcykel hem. Kort därefter var olyckan framme och allt blev svart.  

– Jag låste upp elsparkcykeln, och vakande två och en halv timme senare på sjukhuset när de tvättade mitt ansikte, berättar hon.

Linnéa Parra, 27, har tidigare blivit intervjuad om händelsen i andra medier, bland annat VLT och Aftonbladet. Efter det har hon fått kommentarer med hat och kritik skickat till sig i sociala medier. Vissa tycker att hon nu fått lära sig en läxa, eftersom hon hade druckit alkohol när hon körde elsparkcykeln.

”Du får skylla dig själv” och ”synd att det inte gick värre” är exempel på andemeningen i några av kommentarerna, berättar hon.

– Jag har fått mellan 100-150 kommentarer om dagen, varav 5-10 var hat. Men det är ändå de kommentarerna som sitter kvar i huvudet, säger Linnéa.

Tvekade på ny intervju

När SVT kontaktade Linnéa och frågade om en intervju tvekade hon flera gånger, just med anledning av allt det negativa hon fått utstå efter de tidigare intervjuerna. Men till slut hörde hon av sig till SVT och ville vara med. Hon hade samlat mod och kände att det var viktigt att få berätta.

Linnéa berättar att många okända också hört av sig för att ge henne stöd, de beundrade hennes mod att våga dela med sig av det som hänt.

Kommer du åka elsparkcykel igen?

– Nej, jag känner mig rätt så avskräckt efter det här. Om jag kunde gå tillbaks till den natten hade jag beställt en taxi, säger hon.

Vad gäller säkerheten kring elsparkcyklarna tycker hon att man alltid ska ha hjälm på sig när man åker.

I klippet berättar Linnéa mer om skadorna, kritiken på sociala medier och vägen tillbaka efter olyckan.

Antalet registrerade olyckor

Under 2022 var det 3 334 olyckor där en elsparkcykel var inblandad, fyra personer dog.

Enligt Transportstyrelsen är det en ökning på 35 procent i jämförelse till 2021.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.