Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vi är nu närmare än någonsin med ett återinförande av visenter i Sverige. Förstudien som SLU genomför ska bli klar under året och det finns ett flertal aspekter att ta hänsyn till. Här listar projektledare Carl-Gustaf Thulin, forskare på SLU, utmaningar man ser med vilda visenter i landskapet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Lista: Tre utmaningar med vilda visenter i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ökad biologisk mångfald, turism och hjälp att bevara en starkt hotad art.

Argumenten för en vild visentstam i Sverige är många – och kan snart bli verklighet. Men det finns också utmaningar som måste beaktas.

– Det skulle ju vara väldigt enkelt att bara släppa ut dem, men skulle vi återinföra visenten så måste vi göra det planerat och strukturerat och hela tiden följa upp vad som händer, säger projektledare Carl-Gustaf Thulin, forskare på SLU.

I klippet ovan listar han utmaningarna med en vild visentstam i den svenska faunan.

”Visenter är riktigt coola” – 3 frågor om den europeiska bisonoxen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är visenten för djur egentligen? Henrik Ludvigsson som driver djurparken Kungsbyn utanför Västerås har under många år haft visenter på gården. Han ger sin bild av visenter i klippet här. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.