Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är visenten för djur egentligen? Henrik Ludvigsson som driver djurparken Kungsbyn utanför Västerås har under många år haft visenter på gården. Han ger sin bild av visenter i klippet här. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

3 frågor om: Visenten – så är den europeiska bisonoxen som snart kan gå vilt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

För många är visenten, eller den europeiska bisonoxen, en ny bekantskap. Men Henrik Ludvigsson har jobbat med visenter i många år.

– Det hade varit fantastiskt om vi fick tillbaka dem i det vilda, men som alltid är det många intressen som ska sammanvägas, säger Henrik Ludvigsson, som äger Kungsbyns djurpark utanför Västerås.

Visenten har sedan länge försvunnit från det vilda men nu kan den alltså åter få en plats i den svenska faunan. Henrik Ludvigsson äger sex visenter som han har i ett stort hägn på sin gård. Han har stor erfarenhet och kunskap om djuren och dess beteenden.

”De är riktigt coola”  – i klippet svarar han på tre frågor om visenten.

Efter 8 000 år – snart kan vilda visenter ströva fritt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Såna här bjässar kan snart ströva fritt omkring i Sverige. Om förstudien kommer fram till att man rekommenderar ett återinförande av den europeiska buffeln, visenten, så kan Naturvårdsverket ta beslutet och arbetet med att upprätta en stam i den västmanländska skogarna kan inledas. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.