Genrebild. Foto: TT

Ljög om våldtäkt – döms för brott

Uppdaterad
Publicerad

Två 19-åringar ljög att de blivit våldtagna för att de ville få pengar att shoppa för. Den misstänkte våldtäktsmannen satt häktad i två veckor.

Men tjejerna, skrivna i Sala respektive Örebro, ljög. I själva verket hade de gjort upp om att sälja sex till den 24-årige mannen. Han betalade 5.000 kronor för sexköpet.

Efteråt krävde tjejerna 25.000 kronor av mannen – annars skulle de anmäla honom för våldtäkt. När han inte kunde betala mer än en femtedel av summan gick de till polisen.

De smidde planer men upplägget sprack då polisen börja ana att allt inte stod rätt till. En av tjejerna valde då att berätta sanningen, att de hittat på för att de var i behov av pengar enligt uppgifter i polisens förundersökning.

Satt häktad i två veckor

Straffvärdet för brottet, anser tingsrätten, uppgår till cirka 8 månaders fängelse med tanke på brottets allvarlighetsgrad och att det är starkt vanhedrande. Dessutom satt 24-åringen häktad i två veckor.

Västmanlands tingsrätt dömer nu 19-åringarna för falsk tillvitelse och straffet blir skyddstillsyn. De döms också att solidariskt betala ett skadestånd till mannen på 10.000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer