Ekängsbadet har passerat sitt bäst-före-datum. ”Vi har kommit till vägs ände” säger kommunalrådet. Foto: SVT

Ljusning för badhuset i Surahammar

Uppdaterad
Publicerad

Surahammar kan komma att få ett fungerande badhus både snabbare och billigare än man tidigare trott. Kommunen vill restaurera istället för att totalrenovera eller bygga nytt och går ut med upphandling.

– Vi har pratat med kunnigt folk som menar att det borde finnas möjlighet att göra en enklare renovering. Och vi har nu fått uppdrag av politikerna att gå ut med en upphandling för att få in förslag på hur det kan gå till och vad det skulle kosta, säger Thomas Lenell, teknisk chef Surahammars kommun.

Nytt skulle kosta uppåt 60 miljoner

Bassängdelen på Ekängsbadet i Surahammar är, som SVT tidigare rapporterat, i så dåligt skick att den hållits helt stängd sedan i somras.

Tidigare undersökningar som gjorts har visat att badet skulle behöva totalrenoveras, eller jämnas med marken och byggas upp på nytt, alternativ som skulle kosta någonstans mellan omkring 40 och 60 miljoner kronor.

LÄS MER: Nytt badhus i Surahammar kan dröja år

Enklare, billigare lösning

Men enligt nya bedömningar kan det finnas enklare och mindre kostsamma lösningar. I förra veckan gav politikerna tjänstemännen i uppdrag att gå ut med en upphandling för att få in anbud med förslag på hur badet skulle kunna restaureras.

– Ett badhus är ju en väldigt speciell byggnad som kräver specialistkompetens. På det här sättet hoppas vi kunna få in olika förslag på vad vi kan göra från personer som kan det här med badhus, för att säkerställa att det fungerar i ett antal år till för en rimlig kostnad, säger Thomas Lenell.

-Vi hoppas få in förslag på lösningar som vi själva kanske inte har tänkt på.

LÄS MER: Svårt att hitta badtider åt eleverna i Surahammar

Detaljer inte klara

Just nu formuleras detaljerna i upphandlingen, men det är oklart om de hinner bli färdiga att gå ut med under sommaren.

– Sen får vi samla ihop de anbud och förslag som kommit in och göra bedömningar om det finns något som anses rimligt att gå vidare med.

– Får vi inte in några går vi inte vidare så utan får fortsätta titta på andra alternativ, säger Thomas Lenell, teknisk chef Surahammars kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer