Ekängsbadet har varit stängt sedan i somras och kommer att fortsätta vara det. Foto: SVT

Nytt badhus i Surahammar kan dröja år

Uppdaterad
Publicerad

Det kan dröja flera år innan Surahammar har ett nytt badhus. De flesta politiska partier säger till SVT Nyheter att de gärna ser ett badhus i kommunen, men att det är en stor investering som måste planeras väl – och kunna bekostas.

– Det är svårt att säga hur lång tid det kan ta och jag vill inte spekulera i någonting. Men det tar ju ett antal år att gå igenom en process, det gör det ju, säger Tobias Nordlander (S) kommunstyrelsens ordförande i Surahammar.

Bassängdelen på det slitna Ekängsbadet i Surahammar har varit stängd sedan i somras och dess framtid är oviss.

Uppåt 60 miljoner

Den första kalkyl som politikerna nu tagit del av visar att det skulle kosta mellan 40 och 60 miljoner kronor att renovera badhuset, eller att bygga ett nytt i liknande storlek.

Läs mer: Så många svenska kommuner saknar badhus

Samtidigt har kommunen ett behov av att bygga ut äldreomsorgen, och även förskola och skola. Dessutom skulle kommunhuset, som har ett antal år på nacken, behöva få sitt.

”Ska titta vad vi kan klara av”

Enligt Erkki Visti, gruppledare för Centerpartiet som sitter i majoritet tillsammans med Socialdemokraterna, ger det ett investeringsbehov på 250–300 miljoner de kommande åren.

Inom kort inleder politikerna i Surahammar budgetarbete för 2018, då det också läggs en prognos för kommande tre år.

– Vi behöver sätta oss ner och titta ekonomiskt på vad vi tror att vi kan klara av. Och badhuset är en del i det, säger Tobias Nordlander.

Tobias Nordlander (S) kommunstyrelsens ordförande i Surahammar

– Det vi har sagt från majoriteten är att vi ska prioritera äldreomsorgen som steg ett, och sen får vi titta på listan och beta av därefter, fortsätter han.

De flesta partier positiva

SVT Nyheter Västmanland har pratat med gruppledarna för alla politiska partier i kommunen, utom Miljöpartiets som inte gått att nå. De flesta uppger att de gärna vill se ett fungerande badhus i hemkommunen på sikt.

Hur prioriterad frågan ska vara råder det något delade meningar om, och medan vissa menar att det bästa vore att bygga helt nytt från grunden menar någon att kommunen borde se sig om efter någon annan intressent, en privat aktör, som vill bygga och driva ett nytt badhus.

Vill fråga väljarna

Gemensamt för alla partier är dock att de menar det behövs mer underlag och diskussion innan beslut kan fattas i frågan.

Johanna Olofsson, gruppledare Moderaterna Surahammar

– Det är en komplicerad fråga och en stor investering. Vi måste få alla kort på bordet. Visst finns det många fördelar med ett badhus men det innebär också stora kostnader. Vi måste veta att vi kan sköta underhållet på sikt, säger Johanna Olofsson gruppledare för Moderaterna.

– Vi menar också att frågan borde ställas till väljarna, säger hon.

Gym och bastu öppet

I väntan på vad som ska hända med badhuset fortsätter gym och bastu att hållas öppet, säger Tobias Nordlander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer