Se de tre lodjursungarna som hälsade på i familjen Saras trädgård utanför Arboga. Foto: Ulrika Saras

Tre lodjursungar i trädgården – Arbogafamilj fick unikt finbesök

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Saras fick unikt finbesök i trädgården under måndagskvällen. En lodjursfamilj med tre ungar busade loss på tomten och kikade in genom altanfönstret.

– Det känns helt fantastiskt, vi har pratat med 70-åriga jägare som aldrig tidigare har sett lo, berättar Ulrika Saras.

Familjen Saras, som bor strax söder om Arboga, har misstänkt och hört att det ska finnas lodjur i skogarna runt huset. Bland annat har familjen tidigare sett stora spår som stämt överens med spår från lokatt. Men så plötsligt, i måndags kväll, precis när familjen hade avslutat middagen, dök först ett lodjur upp på tomten.

– Plötsligt ropade min man att han såg ett lodjur sitta på en sten vid skogen bakom vårt hus. Hon syntes kanske bara 30 sekunder, men vi hann alla se henne innan hon gick ner i skogen igen bland granarna, säger Ulrika Saras.

Men det dröjde inte länge innan tre lodjursungar dök upp på tomten. De var inte lika skygga, utan lekte loss på baksidan och altanen.

– De jagade varandra fram och tillbaka, tittade in genom altanfönstret och hoppade upp på våra altanmöbler. Vi försökte sitta så stilla vi kunde, säger hon.

”Bara ren lycka”

Efter cirka tjugo minuter lämnade ungarna altanen och gick åt samma håll som mamman upp i skogen.

– Det känns helt fantastiskt, vi har pratat med 70-åriga jägare som aldrig tidigare sett lo. De är ju så skygga så man förväntar sig inte att få se dem. Men de ser verkligen ut som en större katt, fast med klumpigare tassar och tofsar på öronen. Vi kanske aldrig får se några igen, så det är bara ren lycka, säger Ulrika Saras.

Foto: Ulrika Saras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.