Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har varit strykande åtgång på ved, berättar vedproducenten Johan Elander i Romfartuna. Björkveden tog slut för ett par månader sedan. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Vedproducent om höstens jätteboom: ”Tog slut för två månader sedan”

Publicerad

Det var blivit svårare och dyrare att få tag i ved. Flera lokala vedtillverkare berättar för SVT Nyheter Västmanland att veden sålt slut.

– Björkveden tog slut redan i augusti och det har jag inte varit med om tidigare, berättar Johan Elander, på Romfartuna ved.

I Romfartuna producerar Johan Elander 2000 kubik ved om året tillsammans med en vän, i en sidoverksamhet. Det är främst björkved från västmanländska skogar som de erbjuder. Men de har även lite blandved och lite granved.

– Granved är det enda som finns kvar. Men det är så lite att det inte är någon idé att annonsera ut, säger Johan Elander.

Störst är efterfrågan på björkved.

– Den har högre energivärde och sprätter inte som granved. Men har man lucka på kaminen går det bra med granved, säger han.

Prisökning

Johan berättar att de höjde priserna på veden.

– Vi höjde omkring 15 procent, men i vissa fall har det gått upp hundra procent och i Stockholm ännu mer. Kunderna sa inget om vår höjning och i slutet av vår försäljningsperiod var det ju rea jämförelsevis med många andra, säger han.

Följ med in i klippet där vedproducenten Johan Elander berättar om den ovanliga åtgången på ved i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.