Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i klippet där Adel Kamal berättar om utmaningen med att få tag i ved till pizzerian. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Vedugnspizzerian i Västerås kan behöva stänga: ”Vi söker efter ved hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på ved fortsätter och för vedugnspizzerian på Bäckby är situationen svår.

– Vi söker efter ved hela tiden, men det har varit tufft. Om vi inte hittar ved till ugnen där vi gräddar alla pizzor så måste vi stänga, säger Adel Kamal.

I den familjeägda pizzerian eldas det i vedugnen. Pizzabaket kräver omkring en kubikmeter björkved varje vecka, berättar pizzabagaren Adel Kamal. Men att få tag i ved är tufft.

– Vi efterfrågar ved hela tiden, och lägger ut frågan i sociala medier. Det finns vissa som har, men i städer som ligger ganska långt bort. De har också haft ganska lite, och det är dyrt att åka långt för så lite ved, säger han.

Köper från varuhus

Tidigare hade de leverantörer som körde ut ved till restaurangen, och priserna var lägre.

– På senare tid har det inte funnits någon, så vi har åkt och köpt björkved själva från större varuhus. De berättar att det kommer att vara svårt att ta in till vintern, så vi försöker köpa så mycket vi kan för att klara oss, säger Adel Kamal.

Oro inför vintern

Adel berättar att han och kollegerna på restaurangen har kontakt med övriga vedugnspizzerior i staden.

– Det är samma för alla. De har också svårt att hitta björkved, säger han.

Nu är de oroliga inför hur det ska gå under vintern.

– Vi är oroliga, för utan ved blir det ingen pizza. Vi har bara vedugnen. Men vi får hoppas på det bästa och att vi hittar en leverantör, säger Adel Kamal.

I klippet berättar Adel Kamal om den svåra situationen med bristen på ved, hur mycket priserna har ökat och hur det påverkar kunderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.