Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Västeråsklubbar säger nej till Dalkurd

Publicerad

Allsvenska Dalkurd vill spela sina matcher i Västerås nästa säsong. Innan staden ger sitt besked till klubben ska nu lokala föreningar få säga sitt. SVT Västmanland kan redan nu avslöja vad den stora fotbollsklubben i Västerås, VSK, har för inställning i frågan: Nej tack

Det var under måndagen som beskedet kom att fotbollsklubben Dalkurd, som spelat sig ända upp till allsvenskan i år, lämnar sin hemvist och arena i Borlänge. Klubben flyttar till Uppsala – men man vill helst spela sina matcher i Västerås.

Frågan kommer att att ställas av staden till de lokala lagen i Västerås – men en enig styrelse hos VSK sa redan igår på ett styrelsemöte att man inte vill dela sin arena med Dalkurd.

– De klubbar som vi redan idag delar arenan med är ju tillräckligt. Vi har ambitioner inom VSK fotboll att växa och det gör att vi får ytterligare verksamheter här. Det känns inte rätt att ha ett lag som inte har sitt fäste i Västerås som kommer hit och har sina matcher här; säger Thomas Wallin, vice ordförande i VSK fotboll. 

Vill inte tappa publik

Han menar också att publiken kan komma att välja att gå på Dalkurds matcher istället för VSK:s. Även IFK Västerås BK säger nej till att Dalkurd ska spela i Västerås.

– Jag tror att det stör hela organisationen här i stan. Vi håller på just nu att få till ett riktigt bra samarbete bland alla klubbar i stan. Vi har haft problem i Västerås att samarbeta förut, så jag tror vi behöver ha ett lugn för att bygga framåt, säger Jan Ahlgren, vice ordförande i IFK Västerås BK.

Väger in vad klubbarna säger

Bland politikerna i nämnden för idrott och friluftsliv väger klubbarnas ord tungt.

– Jag är stolt över att klubbar vill spela i Västerås. Det visar att vi är en idrottsstad av rang och stärker varumärket på många vis. Men den sportsliga delen med VSK:s tyckande kommer att väga tungt, säger Hans Stergel (C), ordförande i nämnden för idrott och friluftsliv i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer