Foto: SVT/TT

Lokala föreningar får säga sitt om Dalkurd

Uppdaterad
Publicerad

Att låta allsvenska Dalkurd spela matcher i Västerås skulle kräva investeringar på åtminstone en halv miljon kronor i arenan på Rocklunda. Samtidigt kunna ge intäkter på uppåt det dubbla. Innan staden ger sitt besked till klubben ska nu lokala föreningar få säga sitt.

– Det finns både fördelar och avigsidor med det här. Uppsidan är ju bland annat att västeråspubliken kan erbjudas allsvensk fotboll och att det skulle innebära bra marknadsföring för Västerås, säger Hans Stergel (C), ordförande nämnden för idrott och friluftsliv.

Foto: Ulrika Westerberg, SVT

Bara matcher – inga träningstider

– En avigsida är ju förstås den eventuella konkurrenssituation som kan uppstå med fotbollsklubbarna i Västerås. Men det här skulle i så fall bara handla om matcher, inga träningstider. Det är viktigt att de lokala föreningarna inte körs över här utan att de får vara med och säga sitt. Vi har varit i kontakt med VSK och de ska återkomma, säger Stergel.

I slutet av november kommer nämnden för idrotts- och friluftsliv i Västerås att ge allsvenska fotbollsklubben Dalkurd sitt besked, om de är välkomna att spela matcher i Västerås eller ej.

Kräver följdinvesteringar

Nämndordförande Hans Stergel menar att det är smickrande att ha fått frågan och att det är ett tecken på att Västerås är en bra idrottsstad med en bra arena.

Investeringarna på åtminstone en halv miljon kronor som skulle krävas vid Solid Park Arena handlar bland annat om en ny resultattavla, omklädningsrum och bättre utrymme för pressen.

Samtidigt visar det underlag som tjänstemännen tagit fram att allsvenska matcher skulle kunna innebära intäkter på mellan 700.000 kronor och en miljon på en säsong, enligt Stergel.

– Vi vill göra en ordentlig analys innan vi tar ställning. Tydligen jobbar ju också Svenska fotbollsförbundet med ett förslag om att 2019 så ska man förbjuda lag att spela matcher utanför sina regioner, och det är ju också något vi måste väga in, säger Hans Stergel (C), ordförande nämnden för idrott och friluftsliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.