Hans Ek är arkitekt bakom nya hyreshus som byggs i privat regi. Foto: SVT och t.h: Kjellgren Kaminsky och ETC bygg AB

Lotsar och hårdare kriterier – så ska Västerås komma till rätta med bostadsbristen

Uppdaterad
Publicerad

Det råder underskott på bostäder i Västerås stad, liksom övriga länet. Svårast är det för de med låga inkomster och unga. Något kommunen funderar på nu är boendelotsar som ska göra det lättare att hitta boende och markanvisningarna som kan styras mot billigare boenden.

Redan nu håller Västerås stad vissa lägenheter åt de personer som kommunen anser behöva det, både genom allmännyttan och privata fastighetsägare. Bostadsbolaget Mimer ger också förtur till svaga grupper, såsom unga och studenter.

Förvaltning och nyttjande av de bostäder som finns viktigt

Att ha maxhyror som kriterier vid markanvisning är ett annat förslag, men då nyproduktionen trots allt är en ytterst liten del av beståndet är förvaltning av de bostäder som redan finns viktigt. Västerås stad vill stimulera flyttkedjorna genom att hjälpa exempelvis äldre att hitta ett nytt boende.

Hör mer i klippet ovan vad som är på gång i Västerås för att få fram billigare bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.