Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Köpingsborna kommer märka skillnad” Hör fyra av partierna i Köpings nya styre om maktskiftet i kommunen. Foto: Maja Tengnér/SVT

Historiskt maktskifte i Köping – Sverigedemokraterna får högsta posten

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

En ny majoritet är överens om att styra Köping de kommande fyra åren. Det blir Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Vanligt folk i Köping som puttar ner Socialdemokraterna från den högsta maktpositionen i kommunen. Rollen som kommunstyrelsens ordförande går till SD.

En koalition som kallar sig Nystart Köping tar över styret av Köpings kommun efter valet. Med 26 mandat har SD, M, KD, L, och VfiK (Vanligt folk i Köping) egen majoritet i kommunfullmäktige. Oppositionen med S, V och C samlar 23 mandat. Det innebär att Socialdemokraterna inte längre sitter i majoriteten i kommunen, för första gången i Köpings demokratiska historia. 

De fem partierna i den nya kommunstyrelsen är än så länge bara överens om att de ska styra ihop. Exakt hur formerna ska se ut är inte helt klart, men partierna kommer att ta fram ett program för vad de ska prioritera under mandatperioden.

Det reella maktskiftet sker först efter nyår, då Maria Liljedahl (SD) tar över som kommunstyrelsens ordförande.

I klippet får du träffa delar av det nya styret i Köping och höra varför de är överens om maktskifte. Kristdemokraterna är med i styret, men inte i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommunvalet 2022 Köping

Mer i ämnet