”Somalier brukar kommunicera muntligt och inte skriftligt” – Hanad Ali (V) är en lokal politiker som väljer att kampanja på Nygård i Köping. Foto: Audrey Erath/SVT

Vänsterpartisten Hanad Ali kom in i Köpings kommunfullmäktige – fick fler kryss än kommunalrådet

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Vänsterpartisten Hanad Ali kampanjade aktivt i Nygård i Köping under valkampanjen. I dag står det klart att han fick fler personkryss än Vänsterpartiets kommunalråd, och kommer in i kommunfullmäktige i Köping.

Hanad Ali (V) kunde prata med somalier på deras eget språk under valkampanjen på invandrartäta Nygård i Köping, som SVT Västmanland tidigare har rapporterat. I dag står det klart att han fick fler personkryss än Vänsterpartiets listetta Anders Trygg, och kommer in som fullmäktigeledamot, vilket Bärgslagsbladet/Arboga tidning har rapporterat om. Hanad Ali fick 287 kryss och Andreas Trygg 147. 

– Är det sant? Folk har skickat meddelanden hela dagen, men jag kan nästan inte tro det. Det känns roligt, och det är för att jag kämpade så mycket, säger Hanad Ali.

Vad tänker du om att du fick fler kryss än Anders Trygg?

– Det är mycket ansvar för mig, personligen. Jag blir en viktig person i samhället i Köping, och jag ska jobba för alla. Jag vill tacka Sverige för att jag får den här chansen.

Hanad Ali menar att det är symboliskt viktigt att en person från Somalia tar plats i Köpings kommunfullmäktige.

– Alla ska känna att de är en del av Sverige, och förstå att vi också kan vara en del av demokratin. Det finns negativa händelser på Nygård, men vi måste också ändra på hur andra ser oss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Somalier brukar kommunicera muntligt och inte skriftligt” – SVT följde med Hanad Ali (V) och Hafsa Bashir Sheikh (S) som kampanjar på Nygård. Foto: Audrey Erath/SVT

1. Maria Liljedahl (SD) : 705
2. Hanad Ali (V) : 287
3. Per Ågren (S) : 238
4. Hafsa Bashir Sheikh (S): 205
5. Ola Saaf (M) : 195

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet