Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caroline Slotte/SVT

Mammans oro för gängens rekrytering: ”Då förlorar jag mitt barn”

Uppdaterad
Publicerad

Hennes tonåringarna var mer borta än hemma – och hon började känna oro för att de skulle hamna i fel sällskap.

– Om de hamnar i ett kriminellt gäng är risken stor att de inte tar sig ur, säger Astor som bor i det utsatta området Bäckby i Västerås.

När Astor flyttade till Bäckby 2016 visste hon inget om stadsdelen, utan allt hon lärt sig om området har hon fått av egna erfarenheter, genom berättelser av grannar och vänner samt från nyheterna. 

Hon har sett bilbränder och hört på nyheterna om skjutningar som inträffat där unga personer varit inblandade och tankarna har direkt gått till hennes barn. 

Bäckby mitt Bäckby

– Som förälder tänker man att det hade kunnat vara mina barn som drabbats. Därför är jag glad över att det blivit lugnare i området, berättar hon.

”Ifall de inte kom hem direkt visste de att det blir konsekvenser”

I samband med att barnen blev tonåringar blev det mer spännande att umgås med vännerna ute än att vara hemma med familjen. Det gjorde att Astor kände oro över vilka barnen umgicks med och att de skulle bli indragna i något som de senare inte skulle komma ifrån.

När det inte hjälpte att tjata och ställa frågor till barnen, tog Astor kontakt med myndigheterna: Socialtjänsten, fritidsgården och familjecentrum. Genom deras hjälp kunde hon börja strukturera upp rutiner hemma för att slippa den ständiga oron. 

– Genom allt stöd fick vi till en bra rutin hemma. Efter att barnen varit på fritidsgården gick de raka vägen hem och personalen på gården ringde och berättade när de gick. Ifall de inte kom hem direkt visste de att det blir konsekvenser i form av att de inte fick gå nästa dag.  

Tider för när barnen skulle komma hem bestämdes och Astor fick även veta var de befann sig samt med vilka. I Astors fall hamnade barnen aldrig i fel sorts sällskap, men oron fanns där.

Ger tips till andra föräldrar

När Astor ser tillbaka på tiden när det inte fanns de tydliga rutiner som finns i dag är hon tacksam över all hjälp hon fick. 

– Det känns skönt i dag och när andra föräldrar berättar om att de har en liknande oro som jag hade tidigare, så brukar jag tipsa dem om att ta kontakt med familjecentrum.

I klippet berättar Astor mer om sin oro för att barnen ska rekryteras och utnyttjas i kriminalitet.

Lagförda ungdomar på Bäckby – Så ser det ut

Enligt den senaste statistiken från SCB ligger Östra Bäckby i topp vad gäller lagförda ungdomar mellan 15 och 19 år i Västmanland.  

13, 2 procent av ungdomarna som bor på Östra Bäckby är lagförda. 

Det går att jämföra med medelvärdet för hela länet som ligger på knappt 6 procent.

Lägst andel lagförda ungdomar i länet har Västerås västra landsbygd där endast 1,4 procent av ungdomarna är lagförda.

Inom området Östra Bäckby ligger den delen av Bäckby som klassats som utsatt område av polisen. 

Källa: SCB 2020 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bäckby mitt Bäckby

Mer i ämnet