Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Mamma United delar ut mellanmål till barn på Bäckby. Foto: SVT/Caroline Slotte

Pricilla delar ut mellanmål där barn riskerar att rekryteras på Bäckby

Uppdaterad
Publicerad

För att öka vuxennärvaron på Bäckby under sommaren sjösätter föreningen Mamma United projektet ”Trygga Bäckby”, ett initiativ där mammor delar ut mellanmål till barn i stadsdelen i Västerås där det finns risk att unga rekryteras av kriminella.

– Många barn, men också föräldrar, kommer hit och uppskattar att vi finns här, säger mamman Pricilla Ofori-Mensah.

Trygga Bäckby har pågått sedan i höstas och har nu förlängts över sommaren med anledning av att risken för att unga ska rekryteras till kriminella gäng har ökat.

– Vi fick veta att flera personer släppts från sina fängelsestraff och det har skapat en oro i området. Vi behövde öka vuxennärvaron, säger Anja Nordenfelt som är Mamma Uniteds grundare.

Har fått ekonomiskt stöd

Kommunen gick in med ekonomiskt stöd för att projektet skulle kunna fortsätt och den lokala Ica handlaren på Bäckby har gått in och skänkt mellanmål.

Genom att öka vuxennärvaron på samlingsplatserna hoppas Mamma United bidra till tryggare bostadsområden för barnen i området.

– Det är svårt att veta hur man ska få bukt på kriminaliteten, men om alla gör lite så kan vi tillsammans skapa trygghet och minimera risken att barn hamnar i kriminalitet, säger Pricilla Ofori-Mensah.

– Två dagar i veckan står kvinnor här och delar ut fika. Det behövs mer vuxennärvaro eftersom vi vet att fler unga rekryteras till kriminella gäng. Vi skapar trygghet i bostadsområdet genom denna närvaro, säger Anja Nordenfelt.

Följ med i klippet när Bäckby-mammorna delar ut mellanmål till barnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bäckby mitt Bäckby

Mer i ämnet