Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Annelie Hedman på Mimer berätta om vad som händer med det material som spelas in och se kamerorna. Foto: Caroline Slotte/SVT

Kameraövervakning i trapphuset gav effekt – stöket och skadegörelsen borta från Mimers nybyggda hus på Bäckby

Publicerad

Skadegörelse och otrygga häng i trapphusen började ganska omgående efter att hyresgästerna hade flyttat in.

Flera åtgärder vidtogs, men det blev till slut kamerorna som fick stopp på stöket i Mimers nybyggda hus på Bäckby i Västerås.

Under ett halvårs tid drabbades trapphusen av klotter och förstörd inredning. Samtidigt användes trapphuset som hängställe för olika grupperingar. Något som enligt hyresgästerna bidrog till en otrygghet.

För att komma till bukt med problemen satsade Mimer på mer städning, korrigerade bokningssystem för sociala ytorna i husen och tog bort en bänk.

– Vi fick inte den effekt vi ville uppnå direkt. Trygghetsarbete är långsiktigt, men jag kände att vi inte hade den tiden då, utan ville göra något snabbt, så vi satte upp kameror, berättar Annelie Hedman som är ansvarig för Mimers kontor på Bäckby. 

Ganska direkt efter att övervakningskamerorna sattes upp, blev det lugnare i trapphusen och skadegörelsen upphörde, menar Mimer.

I klippet ovan berättar Annelie Hedman vad som händer med videomaterialet som spelas in.

”Man går ju inte ut naken” – så tycker Bäckbybor om kameraövervakningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns tillfällen då man önskar lite privacy” – hör flera Bäckbybors tankar om kameraövervakningen i trapphusen och på området. Foto: Johan Borehed/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bäckby mitt Bäckby

Mer i ämnet