Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caroline Slotte/SVT

Så jobbar bostadsbolagen på Bäckby för att öka tryggheten

Publicerad

Bäckby har blivit ett lugnare område – så beskriver flera bostadsbolag stadsdelen. Under åren har alla bostadsbolag vidtagit olika åtgärder för att öka tryggheten för de boende, och det har gett resultat, menar Annelie Hedman på Mimer. 

– Det är en bra känsla på området. Hos oss har det varit lite klotter och skadegörelse den senaste tiden. 

Trygghetskameror, öppna ytor, mer belysning och mer förvaringsutrymme i lägenheterna istället för källaren. Det är några punkter som bostadsbolagen på Bäckby jobbat med för att öka tryggheten och förebygga brott. 

Trygghetsvandringar har gjorts i området och under dessa har det kommunala bostadsbolaget Mimer upptäckt konkreta saker att jobba vidare med. 

Bäckby mitt Bäckby

– Vi såg att vissa ställen kändes otrygga, till exempel gångarna mellan parkeringarna och innergårdarna. De är i dag öppna och trygga, berättar Annelie Hedman som är ansvarig för Mimers kontor på Bäckby.

Kameraövervakningen gav resultat – fler företag vill gå samma väg

Något som även gett resultat är trygghetskamerorna på Mimers parkeringar som började sättas upp under 2018. Det efter skadegörelse och bilbränder som inträffade under åren 2016-2017. Sedan kamerorna sattes upp har det inte inträffat en enda bilbrand på Mimers parkeringar, enligt Annelie Hedman.  

Även fler bostadsbolag på Bäckby för i dag en diskussion om att sätta upp kameror för att förebygga brott. 

Trygghetsarbetet för företagen fortsätter och en stor fråga är belysningen enligt Hedman och viljan till förändring är stor. 

– Förändringar sker inte jättefort, men det vi ser är att viljan för att jobba med området är stort. Från flera håll.

I klippet: Kan man bygga bort otrygghet? Annelie Hedman svarar hur Mimer ser på trygghetsfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bäckby mitt Bäckby

Mer i ämnet