• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de mest drabbade gatorna och hör Anette Carlsson, brottsförebyggande samordnare Västerås, om prickarnas betydelse för kartläggningen av otryggheten på Bäckby. Foto: Daniel Brodén

Så kartläggs otryggheten på Bäckby: ”Vi jobbar med fakta – inte rykten”

Uppdaterad
Publicerad

För att komma åt otryggheten på Bäckby har man genom åren letat efter platserna där den uppstår. Ofta har man legat steget efter, då informationen varit gammal och sprungen ur rykten.

Lösningen blev att placera ut egna ögon och öron i stadsdelen som tillsammans skapar en säkrare bild av otryggheten.

Modellen kallas EST (Effektiv samordning för trygghet) och har snart använts på Bäckby i fyra år. Under den här tiden har kartan över var, när och hur otryggheten uppstår ritats om och blivit trovärdigare.

– Arbetet ser annorlunda ut nu. Det är mycket mer strukturerat. Vi får en lägesbild varje vecka och det gör att vi kan följa förändringar på sikt. Vi ser vilka ställen vi behöver göra insatser på.

Bäckby mitt Bäckby

Börjar se resultat

Personerna som skickar in rapporterna kommer från Västerås stad, polisen och bostadsföretagen. De arbetar i olika verksamheter på Bäckby och deras uppgift är att skriva ned vilken typ av händelse de ser, var den sker och vid vilken tidpunkt.

När en plats återkommer i rapporteringen är det dags att göra en insats. Genom kartläggningen, som uppdateras varje vecka, kan man sedan se om insatsen hade effekt.

– Exempelvis har vi ställen där det varit mycket klotter där man gjort insatser och förändringar i miljön som Mimer gjort på ett ställe då ser vi att där har klottret minskat och det följer vi i statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bäckby mitt Bäckby

Mer i ämnet