Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caroline Slotte/SVT

Trygghetstänk med Gröna stråket genom Bäckby: ”Ska inte finnas några mörka små vrår”

Publicerad

Från Bäckbykyrkan till aktivitetsområdet kommer Gröna stråket sträcka sig genom hela Bäckby centrum. Den sista etappen har påbörjats och beräknas vara klar i september.

När Bäckby byggdes under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet fanns en tanke om att göra ett rekreationsstråk genom centrum, men det har inte blivit av förrän nu. 

Siri Sigrand är landskapsarkitekt på Västerås stad och jobbat med stråket sedan 2015. 

Bäckby mitt Bäckby

– Nu har vi börjat rusta upp det stråk som det alltid funnits en tanke om. Bland annat har vi planterat träd, de som tidigare fanns trivdes inte på grund av tung lerjord, berättar hon. 

Vad bygget av Gröna stråket kommer kosta är fortfarande oklart, men enligt Västerås stad har man räknat på en slutsumma på 43,8 miljoner om man räknar bort ett bidrag på 4 miljoner från Boverket. Den totala kostnaden sedan stråket började byggas är 31,8 miljoner.

I klippet berättar landskapsarkitekten Siri Sigrand om hur hon planerat stråket och hur man tänkt för att göra platsen så trygg som möjligt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bäckby mitt Bäckby

Mer i ämnet