Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Bäckby mitt Bäckby: Vad har hänt sedan stadsdelen blev ett utsatt område?

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reportrar Susanna Ahnlund och Caroline Slotte har under två månader arbetat i det område på Bäckby i Västerås som klassas som utsatt.

De har träffat en rad personer som på olika sätt har kopplingar till området och sökt svar på frågan: Vad har hänt sedan Bäckby för sju år sedan hamnade på polisens lista?

Det här är SVT:s satsning: Bäckby mitt Bäckby.

De älskar Bäckby, de bor på Bäckby, de arbetar där eller tar beslut som på olika sätt påverkar stadsdelen. Människorna vi har mött har alla en egen berättelse om Bäckby.

Historierna, rösterna och de svar vi fått kommer att publiceras i en serie artiklar här på SVT Nyheter Västmanland – med start nu.

Trailer: I klippet ovan får ni en första inblick i SVT:s serie.

Vad är ett utsatt område?

Ett utsatt område är ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socio\u0002ekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knuten till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Effekten blir att de boende i området upplever otrygghet, vilket i sin tur leder till en minskad benägenhet att anmäla brott och att medverka i rättsprocessen. Läget anses allvarligt. Påverkan kan utgöras av direkta påtryckningar, exempelvis genom hot och utpressning, eller indirekta, som:

 • offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man

 • narkotikahandel som bedrivs öppet

 • ett utåtagerande missnöje mot samhället

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bäckby mitt Bäckby

Mer i ämnet