Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ringde i panik” – i klippet berättar exfrun hur hon följde den misstänkte 34-åringen på gps och om deras möte kort innan dåden i Västerås. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Gärningsmannens exfru följde attackerna i Västerås via gps: ”Då förstod jag att det var han”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som misstänks för fyra mordförsök i Västerås trodde att människor rotade i hans hjärna. Och han hade nyligen återfallit i drogmissbruk. Mannens exfru larmade till hans boende veckorna innan våldsdåden – men inget hände.

När medier började rapportera om att människor attackerades i Västerås den 19 april följde den misstänkte gärningsmannens exfru hans rörelser i realtid via gps i mobilen.

– Jag såg att han var på de platserna. Och samma tid som han greps stängdes hans internet av. Då var det självklart, säger hon.

Grovt våldsbrott på Oxbacken i Västerås

Misstänkte allt mer psykotisk

Veckorna innan dåden märkte hon hur mannen föll djupare ner i paranoia och tvångstankar. Han trodde att han måste offras genom att kastas ut från en hög byggnad, och han upplevde att människor rotade runt i hans hjärna. Mannen själv hade ingen sjukdomsinsikt, enligt exfrun.

Han hamnade också i flera återfall i drogmissbruk efter en längre tids drogfrihet. Mannens exfru åkte till motivationsboendet där mannen bodde, och visade flera förvirrade sms för personalen.

– De sa att de skulle hjälpa till med vårdkontakt, men det hände ingenting.

Det är inte första gången de anhöriga har tagit kontakt med vårdgivare eller anstalt. De har avbrutit en permission för att mannen ”hade konstiga tankar” och kontaktat socialtjänsten i Västerås. Enligt de anhöriga har mannen inte haft någon vårdkontakt inom psykiatrin.

Anmälan till inspektionen för vård och omsorg

Anhöriga arbetar på en Ivo-anmälan rörande händelserna innan våldsdåden. De är kritiska till inblandade myndigheter. Verksamhetschefen på mannens boende, Christer Zegarra Eriksson, kan inte uttala sig om det här fallet men säger att boendet inte kan tvinga en person att söka vård.

Men borde ni inte sett till att mannen fick psykiatrisk vård?

– Jag kan inte uttala mig om den här händelsen, men den enskildes rätt vägs alltid emot vår bedömning, säger han.

”Ringde i panik” – i klippet berättar exfrun hur hon följde den misstänkte 34-åringen på gps och om deras möte kort innan dåden.

60 sekunder – våldsdådet på Oxbacken i Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Analyser visar att mannen var drogpåverkad när han begick våldsdåden – detta vet vi. Foto: Mapcreator/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grovt våldsbrott på Oxbacken i Västerås

Mer i ämnet