Yxman häktad – sköts av polis: ”Attackerade förbipasserande bilar”

Uppdaterad
Publicerad

En man beväpnad med yxa i Kungsör sköts av polis efter att ha jagat förbipasserande. På tisdagen häktades han av åklagare och är på sannolika skäl misstänkt för olaga hot, grovt olaga hot och grovt hot mot tjänsteman.

– Motivet får komma fram i rättegången, jag har en bild, säger åklagare Caroline Hellsberg.

Efter att polisen fått ett flertal samtal om en man som slog sönder saker utanför sin bostad på en adress i Kungsör sköt polisen en man i 35-årsåldern på lördagen.

– Vi fick in samtal vid kvart i sex från grannar som ringde om en man som släpat ut och slagit sönder saker utanför bostaden, sa Magnus Jansson Klarin, presstalesperson polisregion Mitt under lördagen.

– Då fick vi också veta att han har beväpnat sig med yxa och gick till attack mot förbipasserande bilar.

Tvingades att skjuta i benet

Flera polispatruller och ambulanser beordrades till platsen. Efter att ha avfyrat varningsskott utan att mannen lugnat ned sig tvingades polis att skjuta honom i benet.

– När vi kommer till platsen beordrar vi ut mannen ur sin bostad och han är fortsatt beväpnad med yxa. Då avlossas först ett varningsskott men han fortsätter mot polisen som då avlossar verkanseld i benet, sa Magnus Jansson Klarin.

Mannen transporterades med ambulans till sjukhus. Förutom mannen så skadades inte någon person under attacken.

Två veckor

Mannen är nu häktad misstänkt för grovt olaga hot, olaga hot och grovt hot mot tjänsteman. Åklagare Caroline Hellsberg har nu två veckor på sig att väcka åtal mot mannen.

– Nu fortsätter utredningen. Vi ska hålla förhör och gå igenom bevisen, efter det kan jag välja att förlänga, åtala eller lägga ned, säger åklagare Caroline Hellsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.