Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårt att förstå om man inte sett det”. Följ med hem till Veronika i Kvicksund och se hur myggen har invaderat trädgården. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Myggplågan tillbaka vid Veronikas paradis i Kvicksund: ”Börjar bli desperat”

Uppdaterad
Publicerad

Hon beskriver det som ett paradis – om det inte vore för myggen. Myggplågan vid Kvicksund gör att Veronika och hennes partner funderar på att flytta.

– Jag hoppas vi kan få hjälp av kommunen.

Veronika berättar att träskmark nära Mälaren har gjort hemmet vid Kvicksund i Västerås kommun till ett myggparadis.

Hon och hennes partner flyttade hit 2018, då den varma sommaren höll myggen borta. Men sedan dess har somrarna varit plågsamma, säger hon.

– Min svärmor bodde förut i det kända myggnästet Tärnsjö vid Nedre Dalälven och tyckte att det var mer mygg här när hon kom på besök.

Önskar stöd från kommunen

För några år sedan beställde Veronika det biologiska antimyggmedlet BTI (Bacillus thuringiensis israelensis) på en amerikansk sajt, en typ av det medel som bland annat används vid myggbekämpningen i Nedre Dalälven. Det hon inte visste då var att privatpersoner inte får beställa medlet från utlandet och använda det i Sverige.

Enligt Kemikalieinspektionen är en av anledningarna till att BTI inte får användas utan tillstånd att det inte med säkerhet går att fastställa omfattningen av ekologiska förändringar, som en spridning av ämnet kan leda till i närmiljön.

– Det är synd för det är effektivt. Det bästa vore om kommunen kunde hjälpa oss med bekämpning, säger Veronika och berättar att även deras grannar har myggproblem.

– Men vi har det värst eftersom vi bor närmast träsket. Tyvärr visste vi inte när vi köpte huset att problemen fanns här. Kommunen har sagt att vi ska sätta upp fler fågel- och fladdermusholkar, men det löser inte problemen.

”Smockat”. Följ med hem till Veronika och se hur myggen har invaderat trädgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.