Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alkohol, rök och olika blodgrupper – så väljer myggen ut sina offer. Foto: Storyblocks/SVT

Sant eller falskt: Dras mygg till mörka kläder?

Uppdaterad
Publicerad

Oavsett om det handlar om vitlök eller cigarettrök tycks de flesta ha sina egna knep för att slippa kliande myggbett, men frågan är vilka som egentligen fungerar.

Till de vanligaste påståendena om mygg hör att de lockas till personer som ätit socker, samtidigt som de undviker personer som doftar vitlök. Det tycks dock vara en myt, enligt Anders Lindström som är entomolog vid Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA.

 – Generellt sett kan man säga att äta olika saker för att göra sig mindre attraktiv för mygg, det verkar inte finnas så mycket bakom det.

Det visar sig dock att det finns en hel del belägg för att andra faktorer påverkar hur aptitliga vi är för myggen. I klippet ovan undersöker vi sanningshalten i fem påståenden som ofta kommer fram när det börjar surra kring middagsborden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.