Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Låt inte myggen förstöra dina sommarkvällar! Hör experten om vilka myggmedel som fungerar och vilka som inte ger resultaten du är ute efter. Foto: SVT

Slipp mygg! Bästa myggmedlet som fungerar

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i det härliga sommarvädret finns det något som både sticker och kliar! Experterna har varnat att i år får vi räkna med en riktig myggsommar.

Butiker erbjuder ett stort utbud av myggmedel: alltifrån spray, roll-on, stift och andra praktiska skydd.

– Det finns många bra repellenter för myggor. Däremot har många av dem en ganska kort verkningstid och man måste smörja sig igen, säger Jan O. Lundström, verksamhetsledare på Biologisk myggkontroll.

– Men om produkterna innehåller den aktiva substansen DEET, då handlar det om många timmars skydd, fortsätter han.

När det kommer till de olika elektriska apparaterna är Jan O. Lundström inte lika positiv.

– Rent generellt är dessa apparater sällan riktigt testade. Det finns andra sätt som är effektivare.

”Barn är en känslig grupp”

Men även om DEET anses vara effektivt och uppfyller krav på säkerhet för användning på människor och djur bör det inte ges till yngre barn, enligt Karolin Ask Björnberg, toxikolog vid Kemikalieinspektionen.

– Barn är en känslig grupp, de har bland annat tunnare hud och har genom sitt så kallade hand-mun-beteende en större risk att utsättas för en större mängd. För att skydda barn, i synnerhet små barn, så har Kemikalieinspektionen tidigare under många år tillämpat beslutsvillkoret ”Får inte användas på barn under 3 år” som en försiktighetsåtgärd, säger hon i en kommentar.

Hör även vad experten tycker om de olika husmorsknepen mot mygg, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer