Homosexuell man misshandlades av 20 andra på asylboende

Publicerad

En homosexuell man blev misshandlad av minst tjugo andra boende på asylboendet. En man åtalas nu för grov misshandel och riskerar utvisning.

En man åtalas för att tillsammans med 20 till 30 andra personer ha misshandlat en annan boende på Westsura herrgård i Surahammar, som då fungerade som ett asylboende. Händelsen ska ha inträffat i november 2016.

Målsägande bodde i en separat avdelning på boendet för HBTQ-personer, då han är öppet homosexuell. I ett polisförhör förklarar han att han ville äta lunch tillsammans med sin pojkvän vid ett av borden i matsalen, men att männen som redan satt där motsatte sig.

Den åtalade, en man i 30-årsåldern, instämmer i att ett verbalt bråk uppstod om bordsplaceringen. Enligt den åtalade 30-åringen ska målsägande ha förolämpat honom och hans familj, vilket var orsaken till misshandeln som föjlde. Enligt den misshandlade mannen uppstod bråket då de inte tyckte om att han var öppet homosexuell.

Misshandlades i matsalen

Personal på plats övertalades honom och hans pojkvän att äta vid ett annat bord. Trots detta bestämde sig den åtalade för att springa över till det bordet och ge honom ett knytnävsslag. Enligt personal och boende på platsen stormade sedan 20 till 30 andra boende som befann sig i matsalen dit och började misshandla honom.

I samband med ett polisförhör medger den åtalade att han har slagit mannen, men förnekar att han ska ha använt en stol. Den misshandlade mannen kunde föras i säkerhet med hjälp av en boende samt personal på platsen. När polis kom till platsen var grupperna separerade. Misshandeln resulterade i svullnader och sår.

Åklagaren yrkar att den åtalade ska dömas för grov misshandel samt utvisas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.