Maskerade män trängde sig in i lägenhet och rånade man i Sala

Uppdaterad
Publicerad

Västmanlands tingsrätt dömde i veckan fyra män runt 20 år gamla för ett grovt rån i Sala. Offret lämnades med livshotande skador efter flera knivhugg.

Det var under natten mot 2 april i år som fyra maskerade män tog sig in i mannens lägenhet. Där knivhöggs han i ryggen och armarna, och mottog flera slag och sparkar mot kropp och huvud. Han lämnades sedan i lägenheten med livshotande skador utan möjlighet att tillkalla hjälp. 

Gärningsmännen lämnade platsen i offrets bil, de tog bland annat med sig hans telefon, klocka, plånbok och hörlurar. Bilen stoppades senare under samma natt i Västerås, och de fyra männen greps och anhölls. 

Inledningsvis rubricerades händelsen som försök till mord och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, fordonstöld. Männen friades från försök till mord, men dömdes bland annat för grovt rån och tillgrep av fortskaffningsmedel.

Fängelse och skadestånd

De fyra männen ska betala skadestånd till offret på 187 207 kronor och tre av dem döms till fem års fängelse. Den fjärde mannen, som vid brottstillfället var under 18 år, döms till sluten ungdomsvård i ett år och sex månader. 

Männen har erkänt att de utövat ett visst våld. Men samtliga förnekar att de har handlat tillsammans och i samförstånd, liksom att de utövat knivvåld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.