Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Orkar inte” – i klippet frågar SVT Elias Norgren (SD) och Tobias Utterstedt, ordförande Sverigedemokraterna Västerås, hur de ser på kopplingen mellan uppdragen. Foto: SVT & Riks

Västeråspolitikern Elias Norgren (SD) arbetar på mediekanalen Riks – ser ingen risk att uppdragen krockar

Publicerad

Kalla fakta har i en granskning påvisat Youtube-kanalen Riks nära koppling till Sverigedemokraterna. Västeråspolitikern Elias Norgren medverkar återkommande i Riks sändningar, men är också förtroendevald för Sverigedemokraterna.

– Att jag är en fritidspolitiker samtidigt som jag skriver redaktionella texter och nyhetstexter är helt odramatiskt. Vi gör en skillnad på nyheter och åsikter, svarar han SVT.

I fem månader infiltrerade Kalla faktas reporter Daniel Andersson Youtube-kanalen Riks och senare Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning med dold kamera.

I första delen av granskningen figurerar Västeråspolitikern Elias Norgren (SD) som en av journalisterna som jobbar på mediekanalen Riks, som lanserades av Sverigedemokraterna men senare såldes för att vara fristående från partiet.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Flera politiska uppdrag i Västerås

Elias Norgren sitter som ersättare i Västerås kommunfullmäktige och är ordinarie ledamot i byggnadsnämnden och kulturnämnden. När SVT ringer för att ställa frågor kring granskningen och hur han håller isär uppdraget som politiker med jobbet på Riks, vill han inte svara. I stället hänvisar han till Riks vd Jacob Hagnell. Men i ett mejlsvar skriver Elias Norgren så här:

”Jag brukar frekventera i Riks populära program Morgongänget och där är återkommande tydlig med att jag är fritidspolitiker för Sverigedemokraterna. Att jag på Riks jobbar med konservativ nyhetsförmedlning och opinionsbildning framgår väl när man tittar på kanalen.”

”Orkar inte” – i klippet frågar SVT Elias Norgren (SD) och Tobias Utterstedt, ordförande Sverigedemokraterna Västerås, hur de ser på kopplingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet