Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till vägkanten där arbetarna står bara några meter från när stora fordon kör förbi – ofta långt över tillåten hastighet. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Här blåser bilar förbi vägbygget på riksväg 56 i över 100 km/tim: ”Respekterar inte de som jobbar”

Uppdaterad
Publicerad

Riksväg 56 mellan Kvicksund och Västjädra byggs just nu om till mötesfri landsväg – men det är många som inte följer hastighetsbegränsningen.

– Majoriteten åker tyvärr alldeles för fort förbi. Det är en stor fara för de som är här och jobbar, säger Jan Nyman projektledare på Trafikverket.

Enligt mätningar som bland annat fackförbundet Seko har genomfört på platsen är det över 70 procent som kör fortare än 70 kilometer i timmen.

SVT var med när hastigheterna mättes än en gång längs vägarbetet. Den högsta hastigheten som uppmättes då var 109 km/tim.

– De visar ingen hänsyn till att du jobbar här. Skulle en lastbil blåsa förbi i ett kontorslandskap så skulle man reagera men här gör man inte det, säger Esa Rosendahl, regionalt skyddsombud på Seko.

Än har inga olyckor där vägarbetare skadats längs den här vägsträckan skett, men om situationen inte blir bättre kan Trafikverket behöva ta till åtgärder som att till exempel sätta upp rödlysen eller andra hinder för att få ner hastigheten.

Sträckan som ska byggas om är cirka 14 kilometer lång. Arbetet beräknas vara helt klart hösten 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.