Hör verksamhetsledaren Maria Folkesson om vad hon tror ökningen av ny företag beror på och om vi kommer se fler konkurser. Foto: Carl Edholm/SVT

Stor ökning av nya företag i Västmanland: ”Många känner för ett omtag”

Uppdaterad
Publicerad

Nyföretagandet i Västmanland var större under juli månad i år än under samma period förra året. Det visar statistik från Bolagsverket som företaget Visma sammanställt. Från Nyföretagarcentrum i länet har man också märkt av ett ökat tryck på förfrågningar.

– Vi har märkt en ökad tillströmning av de som vill ha rådgivning. Jag tror att coronapandemin har gjort att många fått tid att stanna upp och tänka efter, säger Maria Folkesson som är verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum i Västerås.

Enligt sammanställningen etablerades 92 nya företag i länet under juli månad. Det är 56 procent fler än under samma månad förra året. Sett över hela landet var ökningen 9 procent.

– Många som funderat ett tag på att starta eget kanske känner att nu är det rätt tid, säger Maria Folkesson.

Hon menar att permitteringar kan ha gett tid över till att utarbeta affärsplaner och att oron över en svajig arbetsmarknad gjort det lättare att lämna en fast anställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.